środa, 24 października 2018

Tagi: informacje wiadomości region wydarzenia bydgoszcz informacje wiadomości region toruń

8 kwietnia 2016, aktualizowano: 8 kwietnia 2016

[FESTIWAL SMAKÓW] W weekend będzie można skosztować dań pochodzących z krzyżackiej kuchni

W niedzielę o godz. 12.45 w CT „Park” przy Bydgoskiej pojawi się także Karol Okrasa, twórca telewizyjnego programu „Okrasa łamie przepisy”

Fot.: Jarosław Dumanowski

Tomasz Bielicki

Kucharze i miłośnicy kuchni przygotują dania wzorowane na średniowiecznych przepisach. Nie tylko opowiedzą o ich historii, ale spróbują również przywrócić utracony smak przeszłości.

Na stoisku województwa kujawsko-pomorskiego zaprezentuje się 17 wytwórców produktów regionalnych i ekologicznych. Będzie można zjeść i zakupić m.in. tradycyjne wędliny, wyroby mleczarskie (w tym sery owcze), ekologiczne mąki i makarony, kajmak, nalewki z kwiatu czarnego bzu, miody z Borów Tucholskich. Dodatkową atrakcją będzie możliwość skosztowania potraw i przekąsek z gęsiny.


Opiekunem merytorycznym festiwalu jest prof. Jarosław Dumanowski, historyk z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, który specjalizuje się w dziejach staropolskiej kuchni. W sobotę osobiście opowie o tym, co jadali Krzyżacy (godz. 12.30). Nieco później będzie można zobaczyć, jak w kuchni radzą sobie prof. Andrzej Tretyn, rektor UMK oraz Michał Zaleski, prezydent Torunia (godz. 13.10). Tego samego dnia wśród szefów kuchni toruńskich restauracji rozegrany zostanie turniej o „O Chochlę Prezydenta Torunia” (godz. 14).

W niedzielę o doświadczeniach z odtwarzaniem dawnej kuchni będzie mówił Maciej Nowicki z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie (godz. 10.30). Z kolei o pracy na zamku w Malborku opowie kucharz Bogdan Gałązka (godz. 11.30). Oficjalne otwarcie imprezy w sobotę o godz. 10.30.