Poniedziałek, 20 listopada 2017

Tagi: Gruczno Festiwal Smaku

17 sierpnia 2016, aktualizowano: 17 sierpnia 2016

Nowe smaki poznasz w Grucznie!

Najmocniejszą grupą produktów, prezentowanych podczas każdego Festiwalu Smaku, są sery z mleka krowiego, koziego i owczego

Fot.: Archiwum

Hanna Walenczykowska

Kawa, herbata oraz potrawy z dziczyzny, to tylko niektóre nowości, które pojawią się na stoiskach podczas kolejnego Festiwalu Smaku w Grucznie.

Festiwal Smaku w Grucznie, nad którym patronat honorowy objął minister rolnictwa rozpocznie się już w najbliższą sobotę i potrwa do niedzielnego popołudnia.

Festiwalowe nowinki


- Mamy tak jak w poprzednich latach 151 stanowisk, niestety wielu osobom musieliśmy odmówić, bo nie ma już miejsca - mówi Wiesław Karpusiewicz, przedstawiciel organizatorów Festiwalu Smaku w Grucznie. - Spróbujemy wypromować kawę, herbatę, destylaty oraz dziczyznę i przetwory z dziczyzny. Dziczyzna jest przecież tradycyjnym mięsem, nasi przodkowie przecież polowali i łowili ryby. Poza tym myśliwi byli zawsze znakomitymi kucharzami. Niestety, obecnie, myślistwo źle się kojarzy. Może uda się nam to zmienić.


Organizatorom udało się zwiększyć liczbę miejsca parkingowych, ponieważ rok temu imprezę odwiedziło ok. 40 tysięcy gości i nie wszyscy mieli gdzie zostawić swoje auta.

Podczas imprezy promowane też będą produkty lokalne.

- Na ministerialnej liście produktów tradycyjnych mamy już 70 produktów z różnych części Kujaw, Krajny, Pałuk, Ziemi Dobrzyńskiej, Pomorza, czy Doliny Dolnej Wisły. Wyjątkowo smakują one w Grucznie podczas największego kulinarnego festiwalu w województwie kujawsko-pomorskim - zachęca marszałek Piotr Całbecki.

Konkursy towarzyszące


Jak zapewnia Urząd Marszałkowski w Toruniu amatorzy dobrego smaku będą mieli niepowtarzalną okazję do degustacji różnych odmian miodu, wędlin, win i powideł. W trakcie festiwalu twórcy i producenci zaprezentują, poddadzą degustacji lub wystawia na sprzedaż swoje wyroby. Imprezie towarzyszyć będzie szereg występów artystycznych i koncertów.

- Jak co roku zostaną wyłonieni wytwórcy najlepszych smaków. Oceniać je będą dwa składy jury: profesjonalistów, czyli kucharzy, restauratorów, producentów nalewek i piw oraz jury amatorskie, w którym pracować będą artyści, dziennikarze i politycy, którzy wybiorą najciekawsze produkty i potrawy - przypomina Beata Krzemińska, rzecznik Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu. - W oddzielnych konkursach, tak jak w poprzednich edycjach, oceniane są miody i nalewki, a te najlepsze uzyskują tytuły miodu roku oraz nalewki roku.

CZYTAJ TEŻ: Festiwal Smaku - Gruczno 2013

Podczas festiwalu Urząd Marszałkowski organizuje dla najmłodszych i tych troszkę starszych odwiedzających tegoroczne festiwalowe stoiska konkurs plastyczny „Od ziarenka do bochenka”. Prace będzie można wykonać bezpośrednio na stoisku Urzędu Marszałkowskiego.

Z poprzednich edycji



Festiwal został wymyślony po to, by promować tradycję.

- Spotykają się tu małe firmy - tłumaczył Expressowi Bydgoskiemu Gieno Mientkiewicz, znawca serów, współtwórca Festiwalu Smaku podczas jednej z pierwszych edycji tej imprezy - które prezentują produkty niszowe, sporządzone w myśl odgrzebywanych ze starych zapisków przepisów. Zależy też nam na pokazywaniu dużych firm, które same potrafią zadbać o wysoką jakość i być odpowiedzialnymi także za nasze zdrowie.

Wówczas na polanie przy Starym Młynie było niespełna 100 wytwórców wędlin, serów, miodów, przetworów owocowo-warzywnych, win, nalewek, pieczywa.

Jurorzy (zawodowi i amatorzy) zawsze bardzo wysoko oceniali jakość produktów mięsnych np. wytwarzanych z wieprzowiny, wołowiny i gęsiny. Wysoko oceniano również sery, zwłaszcza kozie i mieszane oraz owczą bryndzę.

Jak ocenione zostaną tegoroczne „nowinki” z dziczyzny? Przekonamy się niebawem.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.